Waarom gapen tijdens het sporten?

28 juni 2022

Iedereen kent het wel, je staat midden in de les met je personal trainer en moet ineens uitgebreid gapen. Meestal gebeurt het wanneer je de gewichten weer neerzet en staat bij te komen. Maar waarom gebeurt dit? En waarom tijdens het sporten terwijl je gewoon lekker in je energie zit? Het antwoord op deze vraag is simpel.


Volgens onderzoeken gapen we tijdens het sporten omdat het lichaam moet afkoelen van de prestaties die we op dat moment leveren. We happen zeg maar naar lucht, waarmee het lichaam, je bloed, kan afkoelen. Ook kan er daardoor meer bloed stromen naar de hersenen. Zie het dus als een soort ventilator die op dat moment extra wordt aangezet.

Welke oefeningen laten je gapen tijdens het sporten?

Ook de oefening die je doet kan het gapen meer opwekken. Zo zijn bijvoorbeeld deadlifts of squats oefeningen die het gapen tijdens het sporten opwekken. Met deze oefeningen train je namelijk de grotere spiergroepen, waardoor je temperatuur snel omhoog schiet. Ook kan het te maken hebben dat er meer bloed naar de spiergroep gestuurd moet worden, waardoor er extra zuurstof nodig is. Resultaat: gapen.

Weersomstandigheden

Maar wat nou als het buiten heel warm is of koud? Bij warmte heeft het geen zin, want met de warme lucht koelt je lichaam niet voldoende af. Bij koude temperaturen moet je lichaam juist aan het werk om de interne verwarming aan te houden. Gapen zal dan ook niet zo snel gebeuren.

Sta je dus net in je deadlift of boksles en moet je uitgebreid gapen? Dan is dat dus eigenlijk een teken dat je lekker bezig bent. Je bloed stroomt naar de spiergroep die je traint, je lichaam koelt af en dat allemaal doordat je mond wat wijder opengaat. Let wel op als je teveel gaapt, want misschien is het dan tijd voor een break.


Nog energie over?


Ontdek dan meer over het sporten met een personal trainer. Met alle focus voor jou in onze privé gym. Die is gelegen op het Amstel Business Park in Amsterdam Oost. Uiteraard kan je eerst vrijblijvend een gratis proefles volgen om te ontdekken of het echt iets voor jou is.


ONTDEK PERSONAL TRAINING
×

Wij helpen je graag

Neem eenvoudig contact met ons via WhatsApp of stuur een e-mail via info@believeandachieve.nl

× Vraag? Stuur ons een bericht